Europeisk ID-revolusjon vil forenkle identifisering og datadeling

Illustrasjon europeisk e-id på smarttelefon
Slik ser EU at en elektrisk ID-lommebok-app kan se ut.
Om noen år kommer du mest sannsynlig til ha en elektronisk ID som gjør det mulig å identifisere deg og bekrefte førerkort, hente reseptbelagte medisiner og bekrefte utdanning med hjelp av smarttelefonen over hele Europa.
Av Per Steinar Moen for NTNU/ Nokios 2022
UKanskje slipper du til og med å starte første feriedag stående en time i sola på en avsidesliggende parkeringsplass utenfor flyplassen mens du venter på at leiebilselskapet skal kopiere passet og førerkortet ditt, for så prøve å selge deg forsikringer du ikke trenger.

– Vi har jo digitale førerkort i Norge i dag, men det finnes ingen god løsning å dele det digitale førerkortet verken her i Norge eller i utlandet, sier forretningsutvikler Jørund Leknes i konsulentselskapet Kantega.

Men om noen år kan dette bli mye lettere.

Portrettbilde Jørund Leknes
Jørund Leknes
avdelingsleder i Kantega.

eIDAS skal gi felles digital ID

Den nye EU-forordningen eIDAS 2.0 skal sikre en infrastruktur for kompatibilitet mellom ulike lands elektronisk ID-lommebøker. Nordmenn vil kunne identifisere oss digitalt på ulike EU-lands nasjonale tjenester, for eksempel ved at man kan benytte seg av BankID-en i andre land. Og motsatt. En rumensk statsborger med rett til norske trygdeytelser kan identifisere seg hos NAV med sitt rumenske nasjonale elektroniske ID. Studenter og utenlandske arbeidstakere kan få tilgang til digitale tjenester før de reiser fra hjemlandet.

Jørund Leknes er spent på hvilke muligheter som dukker opp når infrastrukturen er på plass om noen år. Derfor leder han nå en workshop med offentlige aktører som er involvert i utviklinga av den europeiske lommeboka, blant annet Sikt, som er med i et konsortium som skal pilotere kompetanse- og utdanningsbevis i lommeboka, Digitaliseringsdirektoratet, som deltar i arbeidsgruppa fra norsk hold, og NAV.

Datadeling på europeisk nivå

– Det er spennende med identifisering på tvers av landegrensene, men det er datadelinga som er nøkkelen. Når du for eksempel søker om lån i bank i Norge i dag, får du mulighet til å dele din skattemelding digitalt – lignende mekanismer skal nå bygges ut på europeisk nivå. Vi har på ingen måte sett bredden på dette ennå, sier Jørund Leknes.

Han tror at den store fordelen med eIDAS 2.0-infrastrukturen vil være noe som blir kalt for «attesterende attributter», som er små pakker med verifisert data om brukeren. De attesterende attributtene kan bekreftede digitale kopier av førerkort, resepter, skatteopplysninger, vaksinasjonspass, karakterutskrifter og helsejournalen. Du skal selv velge når, hvordan og til hvem du vil dele disse opplysningene med.

Nye tjenester

Jørund Leknes tror dette vil kunne få store positive ringvirkninger, både på tjenester som finnes i dag, men også åpne opp for nye tjenester.

– Å leie bil på kontinentet vil bli langt mer sømløst når vi har digitale lommebøker. Da kan førerkortet være et attestert attributt utstedt av Statens vegvesen, og så kan du dele førerkortet med selskaper som Sixt eller Hertz. De slipper å ta en kopi av førerkortet og passet ditt, men kan i stedet algoritmisk verifisere at du har tillatelse til føre bilen. Dette kan åpne opp for mer eller mindre selvbetjent utleie, sier han.

På samme måte som BankID-bekreftede identiteter på blant annet Vipps og Finn.no har gjort det både enklere og tryggere å kjøpe ting brukt i Norge, vil sikker identifikasjon og datadeling på tvers av befolkningen i hele EU-området gjøre samhandling og transaksjon sikrere. Elektronisk ID vil skape større tillit i hele Europa.

Forenkle utdanningsdokumentasjon

Utdanningssektoren er et område hvor EU satser på at eIDAS 2.0 vil kunne forenkle den digitale hverdagen. Deling av vitnemål, karakterutskrifter, dokumentasjon og attester når du søker jobb vil kunne fungerer langt mer sømløst enn i dag, hvor mye av denne informasjonen overleveres som sidevis med PDF-er. I framtiden vil du selv kunne velge å dele relevant informasjon med nye arbeidsgiver i en gitt periode og i et maskinlesbart format som gjør det enklere for personalavdelinga å sammenligne attester og vitnemål – selv om søkerne er fra ulike land.

– Det vil være vesentlig vanskeligere å forfalske dokumenter og lettere å sammenligne når du slipper å tolke informasjonen på en PDF. Du kan også ha en større sikkerhet om at en utdanning fra en ukjent utdanningsinstitusjon faktisk er korrekt. Her er det massevis av muligheter, sier Jørund Leknes.

Vil bli norsk lov

eIDAS 2.0 er en forordning som på lik linje med GDPR (Personvernforordningen) høyst sannsynlig vil bli gjeldende norsk lov. Det er forventet at forordningen blir vedtatt på slutten av året. Allerede nå pågår det en anbudsprosess for å utforme referanseimplementasjonen, det tekniske grunnlaget som de ulike landene i EU og EØS må ta i bruk når de lager sin versjon av EU-lommeboka.

– Det er særlig mulighetene som ligger i de attesterende attributtene vi skal diskutere på workshopen. Hvilke nye anvendelser ser deltakerne? Jeg er sikker på at vi klarer å komme opp med noen gode svar, slik at vi forbereder Norge på EU-revolusjonen som kommer, sier Jørund Leknes.