NOKIOS 2021
Artikler
Intervjuer og bakgrunnsartikler skrevet for NOKIOS – Norsk konferanse for IKT i offentlig sektor.

Veronica Buer, Datatilsynet Foto: Ilja Hendel
Overvåkingsøkonomi i offentlig sektor:
Oppmerksomhet eller sporing – må vi velge?
Datatilsynet vil ikke ha egen Facebook-side. Betyr det at ingen offentlige aktører bør bruke verdens største sosiale medium til å kommunisere med sine målgrupper?
Mona Skaret, Skatteetaten Foto: Agnete Brun
Internasjonalt samarbeid er nøkkelen til digitalisering av offentlig sektor
Offentlige etater verden over deler mange av de samme utfordringene og går nå sammen for å løse disse. Skatteetaten i Norge deltar i OECD-prosjektet Tax Administration 3.0 som setter kursen for fremtidens skatteadministrasjon.
Natta da kommunen mistet alle datasystemene sine
Det var nattevaktene som først oppdaget at noe var galt da de ikke klarte å logge seg inn på datamaskinene sine. Natt til 9. januar 2021 ble Østre Toten kommune utsatt for et utspekulert dataangrep som satte hele den digitale infrastrukturen til kommunen ut av spill i mange måneder.
Nå skal kunstig intelligens velge de beste bærekraftprosjektene
Kristiansund kommune utvikler kunstig intelligens for å plukke ut de mest bærekraftige utviklingsprosjektene. Til sommeren skal politikerne i kommunen ta stilling til den første saken som er foreslått av kunstig intelligens.
Sammenhengende tjenester med brukeren i sentrum
Framtidens offentlige tjenester skal oppleves som en sammenhengende og helhetlig digital tjeneste. Dette er hovedmålet i digitaliseringsstrategien «Én offentlig sektor», som ble publisert i 2019 og gjelder fram til 2025.
Eldre artikler
2020
En konferansearrangør i pandemiens tid
NTNU tok i 2007 initiativet til en ny, årlig konferanse innen området IKT i offentlig sektor. Målet var å skape en samlende nettverksarena for utviklingen av en moderne offentlig sektor.
I 2020 skulle Norsk konferanse for IKT i offentlig sektor (NOKIOS) gjennomføres for 14. gang.
Det ble en mye større utfordring enn vi kunne forestilt oss.
Digitalisering for bærekraft
Konkrete erfaringer fra smarte byer kan hjelpe Norge til å komme nærmere en oppfyllelse av FNs bærekraftsmål. Vi møtte to eksperter fra hver sine felt til en samtale om temaet.
Etikk og bias i kunstig intelligens
I dag benyttes algoritmer i alt fra å velge ut jobbsøkere til å effektivisere industriprosesser. Hvor datadrevet skal det være, og hvor trenger vi digital etikk?
Partnerskap for bedre og raskere innovasjon
Vi står i dag overfor en ny bølge innen anvendelse av digital teknologi: den intelligente koordineringen. Her kobles den fysiske og digitale verden sammen ved hjelp av 5G, tingenes internett og kunstig intelligens. Mulighetene er mange, men hvordan kan man best og raskest hente ut samfunnsnytte av den nye teknologien?
2019
Digitale skyer sårbare for feil og sabotasjeforsøk
Avhengig av skymodell kan en enkelt person potensielt sett gjøre kritiske endringer helt på egenhånd. Vi er opptatt av å etablere god kontroll for å unngå feil eller bevisste forsøk på sabotasje.

Fra kartdata til virtuell virkelighet
I Lillestrøm har Skedsmo kommune de siste årene etablert et geodatamiljø som ønsker å fremstå som et av landets ledende på området

Bruker ikke de nye digitale mulighetene
Jeg opplever at de fleste offentlige virksomheter har kjøpt «pakker» av moderne sky-verktøy fra enten Microsoft eller Google. Men de bruker ikke de nye mulighetene de mange nye verktøyene gir. Nye og fremtidsrettede løsninger blir rett og slett ikke benyttet.
Nav i datafronten for nye offentlige tjenester
Norges arbeids- og velferdsforvaltning (Nav) er langt fremme i arbeidet med å dele data mellom offentlige etater, for å skape bedre og nye tjenester på tvers av plattformer og områder i det offentlige.
Pionerer for fremtidens digitaliserte kommuner
Nye Asker kommune er fremst i Norge og pionerer arbeidet med å innføre og ta i bruk de muligheter neste generasjons og fremtidens digitale verktøy gir for offentlig forvaltning. En av de viktigste nyvinningene er mer aktivt og gjensidig samspill med innbyggerne.
Styrket egenkontroll med pasienters e-journaler
Nye løsninger for kjernejournal styrker enkeltpersoners kontroll over egne opplysninger, gjør det enklere å ivareta egne rettigheter og sikrer personvernet, både for den enkelte og for myndighetenes muligheter til å etterleve lover, prinsipper og regler for personvern.