NOKIOS 2023
Avslutningsplenum

Torsdag 26. oktober
13:15–14:15
Rom: Cosmos 2
Se romplan

Panel: Sosial bærekraft gjennom digitalisering og KI

En langsiktig utfordring for samfunnet er å sikre en bærekraftig utvikling. Når vi snakker om bærekraft tenker de fleste på miljømessig bærekraft, klimafotavtrykk og muligens også naturmangfold. Selv om dette er et veldig viktige områder, er også den sosiale bærekraften essensiell. Lager vi et samfunn som vi ønsker å leve i, og for vår del greier vi å lage og forvalte IT-løsninger på en måte der vi ikke gjør oss unødig avhengig av teknologi som vi ikke kan kontrollere?

Når vet vi at vi har gått for langt i å gjøre oss avhengige av teknologi, og greier vi å utvikle offentlige løsninger slik at færrest mulig faller utenfor? Med de begrensningene vi setter til bruk av data og KI, har vi riktig ambisjonsnivå på digitaliseringen av offentlig sektor?

Du møter blant andre Inga Strümke fra NTNU, Simen Sommerfeldt fra Bouvet,  Adélie Dorseuil fra Helsedirektoratet/DigiUng og Anders Nes fra NTNU.

På scenen:

Portrettbilde Selda Ekiz

Selda Ekiz

Konferansier

Selda Ekiz er en av NRKs mest spennende og lovende programledere, kjent fra programmer som Alle mot 1, Newton og Klassequizen. Hun har en mastergrad i fysikk, og har også gitt ut flere bøker. Selda mottok Mensa Norges pris i 2019, for å inspirere barn til å la nysgjerrighet, vitenskap og forskning være en del av hverdagen.

Inga Strümke

Inga Strümke

NTNU

Inga Strümke har doktorgrad i partikkelfysikk, og forsker på kunstig intelligens ved NTNU. Hun er prisbelønnet formidler, og for mange er hun kjent gjennom sin faste teknologispalte i Morgenbladet og som gjest i programmet Abels tårn på NRK Radio. I 2023 ga hun ut boken Maskiner som tenker, hvor hun skriver om hvordan vi mennesker prøver å lage kunstig intelligens, om vi endelig er i ferd med å lykkes, og om vi i det hele tatt kan fatte hva den nye teknologien vil innebære.

Simen Sommerfeldt portrettbilde

Simen Sommerfeldt

Bouvet

Simen Sommerfeldt er teknologidirektør i Bouvet, et skandinavisk konsulentselskap med over 2000 ansatte. Han er også medforfatter av boken «Personvern og GDPR i praksis», Han bidro som fagekspert inn i Digital21-utvalgets anbefalinger til regjeringen. Sommerfeldt er en av grunnleggerne av Lær Kidsa Koding. Han er også en av grunnleggerne av GoForIT – bærekraft-samarbeid mellom akademia og bransjen. I tillegg er han også regjeringsoppnevnt som vara i personvern-nemnda. For tiden koordinerer han samarbeidet i Bouvet rundt Generativ AI.

Anders Nes portrettbilde

Anders Nes

NTNU

Anders Nes er professor i filosofi ved NTNU. Hans forskning tar for seg grunnleggende spørsmål om persepsjon, tenking, språkforståelse, og følelser. Han er interessert i likheter og forskjeller mellom naturlig og kunstig intelligens.

Adélie Dorseuil portrettbilde

Adélie Dorseuil

Helsedirektoratet/DigiUng

Adélie Dorseuil jobber i barne- og ungdomshelse avdelingen i Helsedirektoratet. Startet DigiUng i 2014 og jobbet blant annet med det som prosjektleder/programleder siden. Har tre mastergrader (statsvitenskap, styring av folkehelsepolitikk og helseøkonomi og ledelse).