NOKIOS 2023
Workshop 3

Tirsdag 24. oktober
13:00–17:00
Rom: Cosmos 3B
Se romplan

Bygg digitale tjenester i nye Altinn 3

Med nye Altinn 3 kommer Altinn Studio, et verktøy for tjenesteutvikling som gjør det enklere og raskere å skape brukervennlige og gode digitale tjenester. I dagens samfunn øker kravene til digitalisering av offentlig sektor, samtidig som budsjettene hos virksomheter reduseres og det kan være mangel på IT-kompetanse.

Altinn Studio er en effektiv plattform for utvikling av digitale tjenester, og på vår workshop vil du lære å lage tjenester som oppfyller de offentlige kravene til tilgjengelighet, sikkerhet og brukervennlighet. Du vil også få muligheten til å samarbeide med andre deltakere og dele ideer og erfaringer.

Workshopen er en introduksjon til Altinn Studio, og vi vil veilede deg gjennom en rekke praktiske øvelser for å utvikle reelle tjenester foreslått av deltagerne. Du trenger ingen forkunnskaper om programmering eller teknologi for å delta. Våre utviklere vil også kunne bidra der vi skal lage mer avanserte tjenester.

Workshopen vil dekke områder som bruk av felles designsystem, tjenestedesign, skjemalogikk, innhenting av data og datamodellering. Vi vil også bruke andre fellesløsninger som ID-porten, autorisasjon, testdata, Maskinporten, eFormidling og data.altinn.no for å lage mer avanserte digitale tjenester.

For å få mest mulig ut av workshopen ønsker vi å komme i dialog med deltakerne på forhånd for å forberede de tjenestene de ønsker å få laget. Vi vil deretter velge ut et antall tjenester, fra enkle til mer komplekse, slik at vi får praktiske resultater.

Vi oppfordrer til tverrfaglig deltakelse, og workshopen passer for produkteiere, tjenestedesignere, designere, klarspråkseksperter, utviklere og jurister. Vi vil sette sammen grupper på workshopen for å samarbeide om å lage tjenestene.

Workshopen avsluttes med en felles gjennomgang av hva vi har oppnådd.

Fasilitatorer/foredragsholdere

Finnur Olafsson portrettbilde

Finnur Olafsson

Digdir

Johann Finnur Sigurvinsson Olafsson er produkteier for Altinn. Finnur er utdannet som sivilingeniør, teknisk kybernetikk, fra NTNU. Han jobbet 17 år som konsulent med å implementere kjerneløsninger i det private næringsliv. I 2014 tok han skrittet over til UDI for å jobbe i offentlige sektor. Han begynte i Digdir i 2022.

Ronny Birkeli portrettbilde

Ronny Birkeli

Digdir

Ronny Birkeli har jobbet som utvikler og arkitekt siden før årtusenskiftet. Etter noen år i konsulentrollen gikk han over til å jobbe in-house med smidig produktutvikling i privat næringsliv. Han har hatt de fleste roller i smidige team, men alltid beholdt en fot i koden. Det gjennomgående fokuset har vært å bygge opp gode, selvstendige utviklingsteam, som jevnt og trutt leverer kvalitet til brukerne. I 2021 startet han i Digdir som utvikler og teamarkitekt. Men selv om han nå har nå «byttet side» og blitt produkteier på Altinn Studio Apps, så sitter fortsatt den ene foten fast i koden – noe han mener er en styrke for en produkteier på et produkt som har 50% GUI for sluttbrukere og 50% API for utviklere.

Nina Kylstad portrettbilde

Nina Kylstad

Digdir

Nina Kylstad har bakgrunn som utvikler, og har 9 år i konsulentbransjen bak seg. Hun har vært tungt involvert i utvikling av Altinn på flere områder siden 2015, med hovedfokus på Altinn Studio som utvikler og team arkitekt de siste 5 årene. Med en fot godt plantet i kodebasen har Nina nå blitt produkteier for Altinn Studio, og ser frem til å være med å utvikle produktet fra «andre siden».

Workshop-ansvarlige

Geir Inge Barsnes
Utdanningsdirektoratet