NOKIOS 2024
Workshop 3

Tirsdag 22. oktober
13:00–17:00
Rom: Comet
Se romplan

Grønne skytjenester og AI – kan man oppfylle anskaffelsesregelverkets klima- og miljøkrav?

Det kan være utfordrende for både kunder og leverandører når vi skal ivareta forretningsmessige behov og samtidig ta vare på mijløet ved innføring av digitale løsninger, bl.a. innenfor bruk av AI! Vi har samlet noen av landets beste, fra regulatoriske myndigheter, leverandør-siden og kunde-siden. Bli med oss på en worskhop der vi dykker ned i hvordan vi kan bruke den siste innkjøpsveilederen fra DFØ: Slik kan du delta i anskaffelser som sørger for gode og berekraftige leveranser! Vi får innledninger fra DFØ, Advokatfirmaet Berngaard og Bouvet, og workshopen inneholder et case som belyser vanlige problemstillinger man må tenke gjennom.

Fra 1.1.2024 ble kravene i offentlige anskaffelser skjerpet, og det blir påbudt å stille klima- og miljøkrav. Hovedregelen er at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent. Tildelingskriterier kan erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.

Å stille krav eller kriterier på en slik måte at de medfører en lavere miljøbelastning krever fagkunnskap om miljø- og klimaeffekter av aktuelle alternativer fra innkjøpers side. Samtidig er det usikkerhet rundt hva regelverket vil kvalifisere som miljøhensyn og miljøkrav, hvor grensen går for hva som er en uvesentlig påvirkning, og hvor mye som skal til for å stille miljøkrav i kravspesifikasjon fremfor i tildelingskriteriene. Det er også utfordrende for leverandørene å framskaffe et sikkert tallmateriale som kan benyttes som svar.

DFØ har utarbeide en veiledning (som nå akkurat er kommet i ny og forbedret versjon) som skal bidra til at det blir enklere for innkjøpere å oppnå en god klima- og miljøeffekt i henhold til de nye bestemmelsene. Et viktig utgangspunkt er at klima- og miljøkravene som stilles må være forholdsmessige og relevante for anskaffelsen, oppdragsgiver må påse at kravene har tilknytning til leveransen og at kravene står i forhold til anskaffelsens formål og verdi. Når konkurransedokumenter utarbeides, må oppdragsgiverne ta stilling til miljøgevinst som skal måles og at det skal kunne dokumenteres av leverandørene. De kan være krevende å oppstille egnede klima- og miljøkrav, og evalueringen må alltid være rettferdig slik at riktig leverandør velges.

Denne workshopen vil belyse hele denne problemstillingen og vi vil jobbe med eksempler på hvordan man kan gå fram for å oppnå en best mulig klima- og miljøeffekt.

Fasilitatorer/foredragsholdere

Simen Sommerfeldt portrettbilde

Simen Sommerfeldt

Bouvet

Simen Sommerfeldt er teknologidirektør i Bouvet, et skandinavisk konsulentselskap med over 2000 ansatte. Han er også medforfatter av boken «Personvern og GDPR i praksis», Han bidro som fagekspert inn i Digital21-utvalgets anbefalinger til regjeringen. Sommerfeldt er en av grunnleggerne av Lær Kidsa Koding. Han er også en av grunnleggerne av GoForIT – bærekraft-samarbeid mellom akademia og bransjen. I tillegg er han også regjeringsoppnevnt som vara i personvern-nemnda. For tiden koordinerer han samarbeidet i Bouvet rundt Generativ KI.

Inger Roll Mathiesen portrettbilde

Inger Roll-Matthiesen

Advokatfirmaet Berngaard AS

Inger Roll-Matthiesen er advokat og partner i Advokatfirmaet Berngaard. Tidligere har hun arbeidet i advokatfirmaene Schjødt og i BAHR og var juridisk direktør i konsernet Posten Bring i mange år. Hun arbeider hovedsakelig med rettslige problemstillinger tilknyttet EØS, offentlige anskaffelser, ESG og bærekraft. Inger har jobbet med anskaffelsesregelverket og offentlige anskaffelser i mer enn 30 år og er en av landets fremste eksperter innen offentlige anskaffelser. i tillegg til å være advokat både internt og eksternt har hun ledet regelverksarbeid, vært medlem av KOFA og skrevet flere bøker om temaet.

Det siste året har Inger tatt et masterprogram på BI i grønn vekst. Dette har resultert i mange foredrag og uttalelser om de nye klima- og miljøkravsbestemmelsene i anskaffelsesregelverket. Hun stiller spørsmål til om bestemmelsene vil ha effekt, slik de er formulert, fordi vi ikke snakker nok om ,- og tar tak i de reelle barrierene.

Christian Tangene portrettbilde

Christian Tangene

DFØ

Christian Tangene er en engasjert seniorrådgiver som spesialiserer seg på miljøvennlige IKT-innkjøp i offentlig sektor. Med sin tverrfaglige bakgrunn innen kvantitativ miljøanalyse og samfunnsvitenskap brenner han for implementering av effektive klima og miljøtiltak. I tillegg til å holde foredrag og arrangere workshops er han ansvarlig for klima- og miljøkrav som blir brukt i Statens innkjøpssenter sine IKT-avtaler.

Trude Hole portrettbilde

Trude Hole

Bouvet

Trude Hole har ansvar for Bouvets compliance-område, og tilhørende utviklings- og endringsarbeid i organisasjonen i rollen som leder av compliance og organisasjon. Dette inkludere ansvar for rapportering innen bærekraft. Tidligere har hun hatt ulike lederroller i Bouvet som innen kommunikasjon, forretningsutvikling og finans.

Hun har utdannelse innen design fra NTNU og påbygg med Master in Technology Management og har vært leder av flere kundeopplevelsesmiljøer og har lang erfaring innen produkt- og tjenesteutvikling. I tillegg har hun også styreerfaring.

Med sin brede bakgrunn har hun et vidt perspektiv til problemstillinger knyttet til bærekraft.

Workshop-ansvarlige

Ingunn Cowan
Lånekassen

Veronica Kroknes
Brønnøysundregistrene